czwartek, 19 listopada 2015

Colosseu (Art)

Títol: Colosseu o amfiteatre Flavi
Cronologia: segle I (72-80)
Autor: desconegut (Encarregat per l'emperador Flavi Vespasià)
Estil: romà imperial
Tipologia/Tema: amfiteatre
Sistema constructiu: arquitravat i voltat
Material: maó, blocs de marbre travertí, formigó, pedra i estuc
Mides: 187 m llarg/ 155 m ample/ 525 m de perímetre
Localització: Roma
Context històric
El Colosseu es va començar a construir l'any 72 d.C, per l'emperador Flavi Vespasià i va ser inaugurat l'any 80, per Tit i es va acabar de construir l'any 82, per Domicià. És un amfiteatre més gran del món. S'hi celebraven diferents jocs fins i tot després de la caiguda de l'Imperi Romà Occidental (476 d.C). L'abandonament i dos terratrèmols van provocar la
ruïna parcial d'amfiteatre. Rep el nom de Colosseu , perquè estava al costat de l’estàtua colossal de Neró.
Descripció formal
La part de la façana conservada està articulada en quatre nivells aixecats sobre un estilòbat. El Colosseu té quatre nivells, en el primer les columnes són d'orde dòric o toscà, en el segon d'ordre jònic i en el tercer d'ordre corinti. Els primers tres nivells estan formats per arcs de mig punt, que suporten un entaulament decorat. El quart nivell està format per un mur amb pilastres i petites finestres. La planta és el·líptica. Al centre hi ha l'arena, on tenia lloc l'espectacle, i al voltant hi ha la càvea, lloc on s'hi seien 50.000 espectadors. L'accés al reciente es feia a través dels arcs del pis inferior. Hi ha una organització molt complexa. Les radials eren coronades per voltes de canó i d'aresta. Hi havia unes escales i rampes que donaven accés a les grades a través d'unes portes anomenades vomitoris. A sota de l'arena es va construir un subsòl, on hi havia les feres. Aquest subsòl tenia un sistema impermeabilitzat de conducció de l'aigua capaç de transformar l'arena en una gran piscina.
Integració urbanística: El Colosseu es va construir sobre les ruïnes del gran parc creat per Neró al voltant del seu palau, concretament al llac artificial.
Significat: Regal de l'emperador al poble, per elogiar la dinàstia Flàvia.
Funció: Lúdica. Estètica. Simbolitza i glorifica a Vespasià.

Influències: Rep influències de l'art grec. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz