czwartek, 19 listopada 2015

Maison Carrée (Art)


Títol: Maison Carrée
Cronologia: 16 a.C
Autor: desconegut
Estil: romà imperial
Tipologia: temple
Material: pedra calcària
Sistema constructiu: arquitravat
Dimensions: 14 m (ample) x 28 m (llarg)
Tema: dedicat a la família d'August
Localització: Nimes (França)
Context històric
La Maison Carrée fou edificada durant el govern del primer emperador de Roma, Octavi August, i és un dels millor conservats de tot l’Imperi Romà. És una mostra clara del gran procés de romanització que es va produir al Mediterrani en aquesta època.
Descripció formal
El temple de la Maison Carrée està aixecat sobre un podi molt alt, que dóna accés a l'entrada principal a través d'una àmplia escalinata. Les columnes són d'ordre corinti. L'entaulament està format per l'arquitrau a tres platabandes, el fris i la cornisa estan escolpist amb motius vegetals. El capitell és d'ordre corinti. El frontó és triangular. Als murs laterals i a la capçalera hi ha columnes corínties. És un temple pseudoperípter de planta rectangular. El pòrtic és hexàstil, al qual s'accedeix per una escala monumental. El temple en total té vint columnes adossades i està envoltat per una cel·la.
Integració urbanística: El temple es va construir al centre de Nimes, on confluïen els dos principals carrers; cardo i decumanus. Es prioritzava sempre la façana del davant, per la qual cosa els temples romans eren una peça bàsica del traçat urbà. Eren contemplades frontalment.
Significat: Honor a la família d'August, a tots els déus romans i als néts d'August.
Funció: Gloraficació de la família d'August i del poder. Imposar por i respecte als vençuts.
Religiosa.

Influències: De l'art grec i etrusc. També va tenir gran influència durant el Renaixement i el Neoclassicisme.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz