czwartek, 19 listopada 2015

La Majestat Batlló (Art)


Títol: La Majestat Batlló
Autor: desconegut
Cronologia: mitjan segle XII
Estil: romànic
Material: fusta de xiprer policromada i castanyer
Tècnica: policromia
Tipologia: escultura exempta
Mides: 1,56 x 1,20 m
Tema: religiós
Localització: Museu Nacional d'Art de Catalunya (BCN)
Context històric
Al segle XII l'orde benedictí va una altra reforma promoguda per Robert de Molesmes, el qual, cansat del luxe creixent dels beneedictins i mogut per l'esperit d'humilitat i pobresa, va fundar l'odre del Cister, impulsat sobretot per sant Bernat de Claravall.
Gràcies al creixement demogràfic i el dinamisme rural va augmentar els rendiments agraris i els progressos tècnics. Tot això va facilitar que la societat europea anés entrant en una fase d'evolució econòmica, política i cultural. Per això, els centres urbans van començar a convertir-se en nuclis vitals repoblats i enriquits pel floriment de l'artesanat i el comerç. Es va formar una nova classe social, la burgesia. Hi havia una forta influència de l'Esglèsia.
La Majestat Batlló va ser comprada per un industrial català, Enric Batlló i després va ser donada a la ciutat de Barcelona, perquè podés formar part de la col·lecció del Museu Nacional d'Art de Catalunya. És una de les poques majestats catalanes que conserva la policromia gairebé completa.
Descripció formal
La Majestat Batlló presenta una composició frontal, hieràtica i simètrica, que està trencada només per la lleugera inclinació del cap a la dreta. Hi ha un treball minuciós del pentinat i de la barba. També ens presenta una mirada inexpressiva. Hi ha molts arcaïsmes com ulls ametllats, cabells simètrics, els braços són molt més grans i llargs, mida de les mans. Hi ha despropporcions estan marcades. S'ha perdut la part de baix de l'escultura (peus). Ens mostra una rigidesa. El Jesús Crist està vestit de una túnica amb decoració de motius florals inscrits en cercles de color vermell i blau, que fa un xoc de colors. Les línies horitzontals i verticals són perfectes. Aquest art és molt simbolista i expressiu.
És un Crist penjat a la creu que ha superat el seu dolor, que significa ''Grandesa de Crist''. Està representat d'una manera molt antinaturalista.
Funció: Didàctica. Religiosa. Estètica
Significat: Religiós-->Jesús Crist

Influències: Art paleocristià fins al bizantí. Genera influències posteriors.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz