czwartek, 19 listopada 2015

Dona i ocell (Art)

Títol: Dona i ocell
Autor: Joan Miró
Cronologia: 1983
Tipologia: escultura exempta
Material: formigó i ceràmica
Mides: 22 m (alt) x 5,29 m (diàmetre)
Estil: surrealista
Tema: al·legòric
Localització: Parc de l'Escorzador (Barcelona)
Biografia de l'autor
Joan Miró va nèixer a Barcelona al 1893 i va morir a Palma de Mallorca al 1983. Va ser un dels arquitectes catalans contemporanis més importants i més reconeguts del segle XX. L'any 1920 va viatjar a París. L'any 1924 es va adherir al moviment surrealista, i des d'aquest moment la seva pintura va incorporar un llenguatge de signes propis. Durant la Guerra Civil l'autor mostrava en la seva pintura la violència del conflicte. Després va marxar cap a Mallorca, on es va interessar per la ceràmica i l'escultura.
Context històric
Dona i ocell es va realitzar en un període en què la ciutat de Barcelona va experimentar diversos projectes de renovació urbanística
L'escultura de Miró ''Dona i Ocell'' dóna la benvinguda a la gent que ve a Barcelona en cotxe o en tren. És una obra de caràcter públic.
Descripció formal
Dona i Ocell és una escultura exempta d'unes dimensions grans, que consta de tres parts. La primera part és una forma vertical buida, complexa i de formes arrodonides. A sobre, i en perpendicular hi ha un tub cilíndric, coronat amb una mena de mitjà lluna groga.
Hi ha una rica ornamentació ceràmica de trencadís de colors primaris i secundaris (groc, blau, vermell, verd). La lluentor ajuda a reflectir la llum solar. Miró hi aporta una lleugeresa i una sensació de moviment. Hi ha un joc gravitatori.
Escultura està situada sobre un estany artificial en un parc i això genera una visió reflectida que potencia la integració en l'espai.
Dona i Ocell està construIda en un punt de la ciutat amb molt de trànsit, i l'escultura és molt visible per la seva mida que li dóna monumentalitat i així es converteix en una obra d’art coneguda per molta gent.
Temàtica
L'obra és un exemple molt clar de l'univers iconogràfic de Joan Miró. L'artista estableix una connexió entre el món masculí i l'univers femení.
Dona i Ocell forma part d'una trilogia d'obres que Miró va regalar a la ciutat de Barcelona. I l'objectiu era poder donar la benvinguda als visitants de la ciutat que arribaven a Barcelona per la via aèria, marítima i per terra.
Funció
Urbana
Estètica
Homenatge a Joan Miró
Decorativa
Significat
Dona i Ocell pot tenir diversos significats.
La part més llarga, podria ser una figura femenina, i se sap per les corbes que mostra l'escultura. A dalt, de la part llarga, hi ha un tub cilíndric que podria ser un baret o un pantinat de la dona i al final, a sobre del tub hi ha una mitja lluna que podria ser ocell, que significaria la llibertat o la possibilitat de volar. Amb aquesta obra, Joan Miró volia mostrar amb els element abstactes, la voluntat al reforn a l'infantesa.
Models i influències
Dona i ocell de Miró és una obra més orignal de l'art contemporani, gràcies a la seva iconogràfia, que va ser inspirada en el primitisme. Hi ha alguns artistes que van ser el punt de referència del Joan Miró, i és André Masson o Wassily Kandinsky.

CARACTERÍSTIQUES

  • Amb els colors vius i primaris, l'autor ens vol expressar ''alegria de viure''
  • Tendència expressionista
  • Joc de colors i de mosaics
  • Retorn a l'infantesa a través de l'abstracció
  • Hi ha un estudi de jocs de llums
  • Joc gravitatori

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz