czwartek, 19 listopada 2015

Sarcòfag dels esposos (Art)


Títol: Sarcòfag dels esposos
Cronologia: 530 a.C
Autor: desconegut
Estil: art etrusc
Tipologia: escultura exempta
Tècnica: modelat
Material: teracota policremada
Mides: superiors a les naturals
Tema: religiós/funerari
Localització: Museo Nazionale di Villa Guilia (Roma), Necròpolis de Cervetari (antigament)
Context històric
L'escultura pertany als últims anys de l'etapa de la monarquia de Roma. La civilització etrusca va desenvolupar-se a la península Itàlica, sobretot a l'actual Toscana. L'art etrusc fa un art marcat per les creences religiones. El poble etrusc donava molta importància a la vida després de la mort. Les famílies que pertanyien a l'aristocràcia tenien prous mitjans economics per poder construir sepulcres esculpits, on enterraven els seus familiars. L'estil etrusc té una barreja d'influències Orientals i de l'art grec del període arcaic.
Descripció formal
L'escultura ens mostra dos personatges, un home i una dona asseguts d'una manera molt relaxada i tranquil·la, sobre el llit ''kliné''. L'home està situat darrera de la dona. La dona en el període etrusc fa un paper molt important. No es miren, però hi ha una intenció de parlar. Denotem una relació afectuosa, per el fet de que hi ha gestos amb les mans. Mostren una vida cotidiana amb una actitud carinyosa. El braç dret de l'home està a sobre de l'espatlla de la dona. Presenten una perspectiva frontal. L'home té una postura forta i protectora, no porta sabates ni roba, en canvi la dona porta unes trenes llargues, una gorra, unes sabates amb punxes i un quitó. Hi ha arcaïsmes com ulls ametllats, cabells geomètrics, barbeta punxada o un somriure arcaic. La part de d'alt (cos, cara, mans) està més treballada que l'altre part (peus). Hi ha una rigidesa en els caients de la roba i una voluntat realista. Les proporcions són desproporcionats.
La postura és rigida. No hi ha moviment, perquè estan en repòs. Tampoc no hi ha expressivitat i les figures conserven petites restes de policromia.
Significat: El poble etrusc creia en la vida després de la mort, per això el funerari haurià de ser alegre.
Tema: Funerari (parella d'esposos abraçats a sobre d'un llit)
Funció: Commemora els personatges, Estètica, Funerària o Religiosa.

Influències: koúroi i korai

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz