czwartek, 19 listopada 2015

Panteó de Roma (Art)


Títol: Panteó de Roma
Cronologia: 118-128
Autor: desconegut
Estil: romà imperial
Tipologia: temple
Sistema constructiu: arquitravat i voltat
Tema: altar de la pau d'August
Material: formigó, granit, maó, marbre i fusta
Localització: Camp de Mart (Roma)
Context històric
El Panteó va ser construït durant període Imperial, durant la “Pax romana”. La construcció inicial del Panteó va ser el 27 a.C, encarregat per Agripa, que va ser gendre d’August. Anys després hi va haver un incendi que va cremar l’edifici, que anys després va ser restaurat per Domicià, tot i que no va ser reconstruït fins l’any 118 d.C per Adrià. No se sao del cert, però algunes fonts diuen que va ser reconstruit per Apol·lodor de Damasc.
Descripció formal
L'entrada de l'edifici està al davant de la plaça i s'entra a través d'un pòrtic octàstil amb quatre parelles de columnes d'ordre corinti, que sostenen l'entaulament llis. El frontó és triangular. El tambor sosté la cúpula hemisfèrica de la cel·la i mostra una tècnica de construcció ''opus cementicum (morter) i opus latericium (maó). Sobre el tambor s'aixeca la cúpula coronada per un òcul de 9 m de diàmetre que serveix per la il·luminació i la ventilació.
Significat i Funció: Relisiosa (temple dedicat a tots els déus de l'Olimp). Els set absis estaven consagrats a les set divinitats celestes (el Sol, la Lluna, Mercuri, Venus, Mart, Júpiter i Saturn).

Influències: Thólos

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz