czwartek, 19 listopada 2015

El naixement de Venus (Art)

  1. El naixement de Venus
  2. Autor: Sandro Botticelli
  3. Cronologia: 1485
  4. Estil: renaixentista
  5. Tècnica: tremp sobre tela
  6. Mides: 1,72 x 2,78 m
  7. Tema: mitològic
  8. Localització: Florència


Context històric
Poder dels Medici com a politics i mecenes. Llorenç el Magnífic signa la pau amb el rei de Nàpols. Els artistes florentins reben encàrrecs del papat per a la capella Sixtina. Savonarola inicia la seva croada purificadora. Set anys més tard Colon descobreix Amèrica. A Espanya regnat de Ferran d’Aragó i Isabel de Castella. Triomf de l’Humanisme en el camp artístic i literari.

Biografia
Sandro Botticelli va iniciar com a orfebre, però aviat va sentir atracció per la pintura. El seu mestre va ser Lippi i va rebre encàrrecs de les millors famílies florentines. Va ser el pintor més popular de Florència. Quan Leonardo da Vinci va tornar a la ciutat, Botticelli va ser considerat arcaic. Després Botticelli va destruir alguns dels seus quadres mitològics i va pintar escenes religioses.

Descripció formal
Al centre s'hi representa la imatge espiritual i bella de la deesa Venus nua sobre una petxina marina. Hi ha l'idealització del cos i la posició contrapposto. Té el coll massa llarg o espatlles massa estrictes i caigudes. Venus s'estableix com a eix simètric del triangle compositiu imaginari que es forma amb dos diagonals creades pels altres personatges i el vèrtex superior és el cap de la deessa. Hi ha la serenitat del personatge central. L'estació de l'any, és la primavera. El paisatge de la naturalesa és solitària i ideal, d'acord amb la bellesa harmoniosa de la deessa. El dibuix lineal dels contorns tant en les figures com en el paisatge, ajuda a distingir la figura del fons i s'estabilitza i suavitza la forma. Amb el mateix objectiu és tractada la llum, uniforme en gairebé tota la superfície. Hi predominen colors clars. Hi ha desproporcions i el volum escultòric. També ens mostra l'expressivitat del personatge, és el model de la bellesa del renaixement.

Funció: Estètica. Mitològica. De donar prestigi. Glorificació de Mèdici

Significat: L'arribada de la belleza ideal al món

Tema: Dues versions en la mitologia clàssica:
  • Hesiode diu que va néixer de l’escuma del mar, en el que havien caigut els genitals d’Urà, castrat pel seu fill Cronos.
  • Homer escriu que Venus va néixer al mar i es filla de Jupiter i Dione, deessa de la terra. De totes maneres Botticelli ens mostra l’arribada de Venus a les costes de Citer, després d’haver nascut del mar, tal com narra Homer.
Característiques:

  • Eix central
  • Colors clars (no xocs de colors)
  • Triangle perfecte. La Venus és l'eix del triangle
  • El focus de la llum és natural i artificial que ens il·lumina la Venus
  • La perspectiva ben aconseguida
  • Matemàtica perfecta
  • Expressivitat i emocions (Ens transmet la tristesa)
  • Tristesa als rostres amb el paisatge alegre
  • Moviment (cabells, vent,..)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz