czwartek, 19 listopada 2015

Seu Vella de Lleida (Art)


Títol: Seu Vella de Lleida
Autor: Pere de Coma
Cronologia: 1203-1278 (inici i consagració). Finalitza al segle XV
Tipologia: catedral
Estil: romànic/gòtic
Materials: pedra local i vidre
Tema: religiós
Localització: Lleida (Catalunya)
Context històric
Al 1149, Ramon Berengur IV de BCN i Ermengol V d'Urgell van conquerir la ciutat de Lleida als sarraïns. Al principi la mesquita va ser consagrada com a catedral sota l'advocació de Santa Maria l'Antiga. Al segle XII hi va haver un augment de població que va fer que el Bisbe de Lleida, Gombau de Camporrells volia construir una nova catedral. L'arquiteccte de l'obra, en Pere de Coma va arribar a Lleida al 1180 i al 1193 va ser nomenat mestre d'obres. No sabem del cert on va néixer, però alguns historiadors diuen que era a Llombardia i els altres que al Solsonès. L'autor d'obra va morir al 1221 i se sembla que les obres van ser continuades per dos seus col·laboradors; Berenguer de Coma i Pere Ferrer de Coma.
Descripció formal
La Seu Vella de Lleida és un conjunt monumental que cnsta de 4 elements; l'església, orientada d'est a oest, el claustre, situat als peus del temple, el campanar, adossat a l'angle sud-oest del claustre i la Canonja.
L'aspecte exterior combina la robustesa de l'estil romànic amb la monumentalitat de l'estil gòtic. L'església és de planta basilical de creu llatina amb 3 naus -la central és més ampla que les laterals- i un transsepte de dimensions iguals a les de la nau central, i 5 absis semicirculars, que a causa de l'explusió s'ha quedat només 4. En la intersecció dels braços de la nau s'alça el cimbori.
L'espai interior de la nau longitudinal està distribuït en 3 trams rectangulars coberts amb voltes de creueria. Els capitells tenen una decoració escultòrica, els seus temes són vegetals. Sobre els arcs formers que separen la nau central de les laterals s'hi obren finestres de mig punt amb arquivoltes.
Altres elements interiors són les capelles, que a partir del segle XIV embelliran l'església. Són especialment remarcables la dels Montcada i la dels Colom que estan situats al costat dret de l'absis principal; la dels Requesens i la dels Sescomes estan ubicades a la dreta i esquerrra de la porta dels Fillols; i la dels Pinell està en el primer tram de la nau lateral dreta.
A l'exterior hi ha 3 parts: el de Sant Berengur que donarà accés al transsepte per la façana nord; el l'Anuncida, que s'obre per l'alta banda del transsepte i el dels Fillols que té una decoració escultòrica, permet accedir a la catedral per la façana sud.
El claustre es troba als peus del temple. Consta de 3 portes: dues de laterals i una de central anomenada portal Major, sense timpà, però amb una decoracó escultòrica a les arquivoltes. El claustre té una planta trapezoïdal. A la banda contrària del claustre s'obren, la porta de la Sala Capititular, la porta de la Pia Almoina i la porta de Santa Maria l'Antiga, totes d'estil plateresc renaixentista. A la façana oest s'obre el portal dels Apòstals.
El campanar té una planta octagonal d'una alçada de 60m. Consta de 2 cossos; un molt ample i alt i l'altre més petit i estret. A l'interior hi ha una escala cargolada que permet pujar al cim del campanar. I a baix es troba la capella Safont.
Significat: La catedral s'inscriu dins del procés de cristianització dels terriotis catalans conquerits als musulmans. Durant la Guerra de Segadors, la catedral fou emprat com a hospital i magatzem d'armes. Després de la conquesta de les tropes borbòniques de Felip V, la catedral va ser tancada i transformada en caserna militar.

Funció: religiosa, estètica. També és una funció d'habitatge. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz