czwartek, 19 listopada 2015

Sant Vicenç de Cardona (Art)


Títol: Sant Vicenç de Cardona
Autor: desconegut
Cronologia: 1019-1040
Estil: primer romànic català
Material: pedra local
Sistema constructiu: arquitravat i amb volta
Tipologia: església
Localització: Cardona, al Bages (Catalunya)
Context històric
Sant Vicenç de Cardona es va construir durant l'etapa culminant de l'arquitectura del primer romànic. Les primeres informacions sobre aquesta l'església són de l'any 980, on hi vivien els clergues. El 1019, el vescomte Bermoon d'Osona i Cardona (assessorat per l'abat Oliba) que reactivar aquesta comnitat. L'any 1029, el mateix vescomte Bermon va pagar les obres de l'actual església de Sant Vicenç de Cardona, que va ser consagrada el 1040 pel bisbe Eriball.
Descripció formal
Els murs exteriors estan decorats per parelles d'arcs cecs nomenats bandes lombardes, separats per contaforts o lasenes, que reforçen els murs i ajuden a subratllar l'alçada de l'edifici. Com a decoració hi ha una galeria de finestres cegues a la part alta de l'absis central. L'església té una planta basilical de tres naus (la nau central és molt més ampla i alta), que estan precedides per un atri. El transsepte és molt curt, gairebé no sobresurt de l'amplada de les naus. A la capçalera hi ha tres absis i una cripta on es guardava les relíquies.
L'espai interior està distruibuï de manera que cada tram de volta de canó de la nau central correspon a tres petites voltes d'aresta de les naus laterals. La separació entre les naus la fan grans pilars cruciformes que recullen la força dels arcs faixons de la volta de canó i els arcs de mig punt. Les quatre grans finestres aporten una gran lluminositat a l'interior. Hi ha dotze petites obertures i l'òcul que tanca la cúpula del creuer. La llum de la cúpula ve dels vuit grans finestrals oberts a dalt de tot del cimbori que la cobreix.
Funció: Religiosa. Originàriament funcions parroquials. Estètica
Significat: Commemoració de la dinàstia
Tema: Església

Influències: Va influïr en l'església de Santa Maria i Sant Clinent de Taüll

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz