czwartek, 19 listopada 2015

Geografia Tema 15 -1/3- (Batx2)

  1. ESPANYA A ESCALA MUNDIAL
    1.1 POSICIÓ RELATIVAMENT D'ESPANYA AL MÓN
    Per analitzar la situació d'Espanya s'ha de tenir en compte diverses variables. Espanya, per extensió, en el rànquing mundial ocupa el lloc cinquanta-u amb 505.990 km2, que el fa un territori relativament gran. Per el nombre d'habitants, Espanya és un país poblat, té aproximadament 46 milions d'habitants. I els països més poblats del món són Xina amb 1.300 milions d'habitants i Índia amb 1.166 milions. Segons les dades de l'any 2008, la riquesa d'Espanya el fa un país desenvolupat, té un PIB per habitant de 24.020 euros. Per el fet de que és un dels membres de la Unió Europea el fa un dels països econòmicament més poderos del planeta. Per poder veure el desenvolupament d'un país s'ha d'utilitzar IDH (índex de desenvolupament humà), que es calcula a través de tres variables; una d'elles és l'esperança de vida en néixer, el segon és l'índex d'escolarització i últim és índex del PIB per habitant, que es puntua entre un valor màxim d'1 i un valor mínim de 0. Al 2008, Espanya ocupa el lloc setzè en el rànquing mundial amb 0,949 d'índex, durant els anys aquest número anava canviant i al 2013 va arribar al lloc 27è. I segons aquestes dades Espanya és un país de bon nivell de benestar.
    1.2 PROJECCIÓ CULTURAL D'ESPANYA AL MÓN
    L'idioma és l'expressió més directa de la cultura. Espanya és un país multilingüe. El castellà és una llengua que està parlada arreu del món com Amèrica Llatina. És la segona llengua dels EUA i és llengua oficial a ONU i llengua cooficial a UE.
    1.3 ESPANYA EN ELS ORGANISMES INTERNACIONALS
    Des de l'any 1939 fins al 1959 Espanya va ser aïllada en l'àmbit internacional. Durant la guerra freda es va facilitar l'entrada a ONU, 1955. I al 1986 Espanya entra a CEE.
    Organitzacions defensives per la seguretat internacional: La primera és l'Organització del Tractat de l'Atlàntic Nord (OTAN), que va ser fundada al 1945, per plantar cara a possibles amenaces del bloc comunista. És una organització de defensa política i militar, que tenia l'objectiu d'ajuda mútua, el manteniement de la pau, la seguretat i el benestar dels membres en cas d'atac exterior. Al 1986 Espanya s'incorporà a l'OTAN. La segona és la Unió Europea Occidental (UEO) i última és l'Organització per a la seguretat i la Cooperació Europea (OSCE) que s'ocupa de qüestions relacionades amb la seguretat (drets humans,..), de la promoció de sistemes democràtics i l'economia de mercat.
    Organitzacions econòmiques: Una d'elles és l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE), que va ser fundada al 1960 amb l'objectiu de coordinar les polítiques econòmiques i socials dels estats membres. Espanya s'incorporà a aquesta organització al 1961. Un altre és el Fons Monetari Internacional (FMI), que és una institució financera. I per últim, l'Organització del Comerç (OMC), que és una institció de tipus comercial.
  2. ESPANYA EN EL CONTEXT DELS PAÏSOS DE LA UE
    2.1 SUPERFÍCIE I POBLACIÓ
    Segons la superfície, Espanya ocupa el segon lloc amb 505.990 km2 després de França i és el cinquè país més poblat amb 46 milions d'habitants, després d'Alemanya, França, Regne Unit i Itàlia.
    La densitat espanyola està en una situació intermèdia amb 92 hab/km2. A Espanya hi ha diferències internes notables, a Madrid (785 hab/km2) i a Castella la Manxa (26 hab/km2). En alguns llocs hi ha un creixement demogràfic constant i una necessitat de renovació de les infraestructures i els altres llocs estan despoblats i sense activiatats econòmiques que rendibilitzin les inversions públiques. Els governs han d'assegurar el servei públic, infraestructures i equipament, per evitar les desigualtats econòmiques, els desequilibris territorials i les injustícies socials.
    Espanya té un augment demogràfic més elevat d'Europa per la causa del alt creixement vegetatiu, de llarga esperança i del saldo migratori positiu, que avui en dia ja no hi es.
    2.2 ACTIVITAT ECONÒMICA
    No només hi ha diversitat en la densitat de població, sinó també la trobem en les activitats econòmiques. A Europa hi ha empreses i institucions amb els índexs més alts de desenvolupament tecnològic i d'avenços científics i màxims rendiments agrícoles i ramaders. També podem trobar zones on hi ha formes tradicionals d'agricultura i d'indústria, on els serveis estan poc desenvolupats. Les polítiques de la UE intenten minimitzar aquests desequilibris.
    2.3 EL PRODUCTE INTERIOR BRUT (PIB)
    El PIB és la suma de la riquesa produïda per un país en un any. Al 1997 Espanya estava per sota de la mitjana europea del PIB amb 93,3% i al 2008 ja estava per sobre amb 101,7%, però l'entrada dels països de l'Est va fer que la mitjana havia baixat. Molts altres indicadors com índexs salarials o pensions de jubilació continuen estant a una gran distància del nord d'Europa.
    2.4 TAXA D'ACTIVITAT: POBLACIÓ ACTIVA I TAXA D'ATUR
    La població activa és el nombre de persones adultes que treballen o persones que voldrien treballar, però estan a l'atur.
    La mitjana europea de la taxa d'activitat és de 63%, però hi ha alguns països com Dinamarca, Països Baixos, Suècia o Regne Unit, que superen aquest percentatge i tenen més de 70%. Espanya en té 60%, per la causa de la lenta incorporació de la dona al treball remunerat.
    La mitjana de l'atur és de 9%, i està degut a la crisi econòmica, que va augmentar en alguns països com Espanya, al 2011 l'atur era de 20-22%, però avui en dia ja ha pujat i es de 25%.
    2.5 EDUCACIÓ
    L'educació és la clau de l'èxit de cada país. El valor dels recursos dedicats a l'educació és un indicador important del desenvolupament social, cultural, econòmicc i polític.
    Els països escandinaus són els que dediquen més recursos a l'educació dels seus habitants. Espanya es troba per sota de la mitjana, que és de 5,10% del PIB.
    2.6 L'ÍNDEX DE DESENVOLUPAMENT HUMÀ (IDH)
    IDH és un indicador que reuneix i resumeix variables com l'esperança de vida, l'escolarització i el PIB per habitan. Espanya al 2008 ocupa el lloc 13è i al 2011 i 2012 va empitjorar i passa al lloc 27. Aquestes dades afirmen que formem part del petit grup d'habitants del planeta que gaudeix de les condicions de vida més favorables.
    2.7 PARTIDARIS O ESCÈPTICS?
    El suport de l'opinió pública a la Ue varia entre els diferents països i fluctua amb el temps. Segons Eurobaròmetre, Áustria, Finlàndia i Regne Unit mostren un escàs suport, però els països com Luxemburg, Països Baixos, Irlanda, els països que s'han incorporat a UE al 2004, menys Xipre i Letònia.
    Espanya mostra satisfacció de pertànyer a la UE.
  3. BALANÇ DE L'ADHESIÓ D'ESPANYA A LA UE
    3.1 LA INTEGRACIÓ ESPANYOLA A LA UE
    Efectes de la integració en l'àmbit econòmic; des de 1987 Espanya ha estat rebent fons de la UE per valor del 0,8% del seu PIB. La renda per capita espanyola al 1986 arribava al 68% de la mitjana europea i al 2008 ja estava al 98%. Les ajudes de la UE han creat uns 300.000 llocs de treball anuals a Espanya. Més de 90% de la inversió que Espanya rep de l'exterior prové de la UE. El 70% de les exportacions que fa Espanya va a UE i el 60% de les importacions que fa UE ve a
    Espanya.
    Efectes de la integració en l'àmbit social; hi va haver un augment d'estabilitat social i política, també va incrementar l'índexs i la capacitat del consum de la població. Això fa que hi hagi una plena integració de l'economia espanyola a l'europea. Malgrat tot això, Espanya és lluny del grau de desenvolupament dels països que van al capdavant.
    3.2 LA UTILITZACIÓ DELS FONS EUROPEUS
    El Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) ha finançat el polígon industrial a la zona Franca de Barcelona, també va ampliar els aeroports de Madrid i Barcelona,..
    El Fons Social Europeu (FSE) constribueix l'ocupació, ajuden a millorar la formació i la qualificació de les persones. Hi han programes educatius pels joves, com Lingua,... També hi va haver avenços en la promoció de la igualtat d'home-dona.
    Ara es pot viatjar sense cap problema en l'àmbit sanitari, perquè ja es pot fer servir la Targeta Sanitària Europea. També s'ha pogut finançar projectes com la restauració del Patio de Los Leones o el Monasterio de Guadalupe o la reconstrucció del Gran Teatre del Liceu. Espanya sempre ha tingut un paper impulsor, dinàmic i compromès del projecte europeu.
    3.3 INICIATIVES COMUNITÀRIES
    Van ser creades al 1988 amb programes especials que van ser proposats per la Comissió Europea. Els seus objectius era resoldre els problemes específics greus que afecten a tota la UE. A Espanya l'aplicació d'aquestes iniciatives ha tingut repercussions possitives.
    *INTERREG vol promoure la cooperació transfronterera, transnacional i interregional.
    *LEADER promou estratègies per afavorir el desenvolupament sostenible a les zones rurals i per fomentar reconversió agrària i el desenvolupament rural.
    *EQUAL vol combatre la discriminació en el mercat laboral.
    *URBAN regenera els barris urbans en cris o en situació de declivi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz