czwartek, 19 listopada 2015

David (Art)


  1.  David
  2. Autor: Donatello (Florència, 1386 - 1466)
  3. Cronologia: 1444-1446
  4. Estil: renaixentista
  5. Tipologia: escultura exempta
  6. Material: bronze
  7. Mides: 1,58 m (alt)
  8. Tema: bíblic
  9. Localització: Florència


Biografia de l'autor
Donatello va ser l'escultor més famós del s. XV europeu. El seu aprenentatge es va produir sota les ordres de Ghiberti, però el seu estil va ser molt diferent de l'estil del seu mestre. Va fer obres importants per a la catedral de Florència. A Roma va quedar molt impressionat pels models de l'antiguitat clàssica.

Descripció formal
L'autor representa un jove un, dret, amb els cabells llargs, amb barrer¡t, i calçat amb unes botes fins al genoll. A la mà esquerra porta la pedra i a la mà dreta l'espasa. Amb la cama dreta suporta tot el pes del cos, mentre que l'esquerra descansa sobre el cap de Goliat. La nuesa permet apreciar amb més claredat el modelatge suau del cos i el joc de corbes compositives que dibuixen una anatomia perfecta. Donatello va establir una hàbil compensació de volums a partir d'un contrapposto, que recrea la famosa corba praxiteliana. La sinuositat dels contorns delicats es veu reforçada per la perfecció anatòmica de la musculatura. Hi ha serenitat i les proporcions són molt estudiades. S'inspira en les idees estètiques de Miguel Àngel i Benvenutto Cellini.

Temàtica: Segons la Bíblia, el jove David es va oferir al rei d'Israel, Saül, per acceptar el desafiament del gegant filisteu Goliat.

Funció: Religiosa. Estètica

Significat: Victòria del David.

Influències: Donatello va agafar com a referència els models de l'estatuària grega clàssica. Imita la corba de Praxíteles.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz