czwartek, 19 listopada 2015

MaredeDéu de Veciana (Art)


Títol: Marededéu de Veciana
Autor: desconegut
Estil: romànic
Cronologia: entre el segon i el tercer quart del segle XIII
Material: Fusta d'àlber policromada
Tècnica: talla
Tipologia: escultura exempta
Mides: 88 x 44 x 30 cm
Tema: Mare de Déu
Localització: Museu Episcopal de Vic
Context històric
La imatge de la Mare de Déu que està representada juntament amb l'infant Jesús és pròpia de l'art bizantí. Aquest model passà d'Orient a Occident i guanyà molta popularitat a l'època medieval.
No es coneix l'autor de l'obra, com en la majoria de les obres del període romànic, però alguns estudis indiquen que podria tractar d'una escultura sortida dels tallers de Barcelona.
No se sap res dels autors, però normalment solien ser persones vinculades a l'Església o també podien ser donacions de senyors feudals que, amb això, esperaven expiar els seus pecats.
La localització original d'aquesta escultura era l'ésglesia de Santa Maria de Veciana.
Descripció formal
És una verge asseguda a un tron, decorat amb petites columnes. Té el cap cobert amb un mantell, cenyit per una corona. Amb la mà esquerra aguanta un orbe, que simbolitza la perfecció, mentre que amb la dreta mostra un lleuger acostament afectuós cap a Jesús.
L'infant està assegut al genoll dret de Maria. També està coronat i beneeix amb la mà dreta i sosté un llibre amb l'esquerra. Els dos personatges presenten una postura hieràtica, distant i geomètrica. Són estàtues molt rigides i transmeten molt bé el missatge.
L'escultura aporta un cert grau de serenitat i dolçor, que humanitza les figures.
Pel que fa a la policromia, les nombroses mostres conservades han permès identificar fins a cinc tonalitats diferents. El vermell i el blau són els colors predominats, però també es pot veure que s'ha conservat en la policromia del tron l'ús del verd i del groc, mentre que el negre va ser utilitzat en la coloració dels ulls i en els perfils dels diferents elements.
Funció: Didàctica. Religiosa. Estètica

Significat: Tron de la Saviesa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz